Öppet spår, delmål 1

I måndags genomförde jag Vasaloppet Öppet spår. Jag nådde nästan målet på 6 timmar, vilket delvis var en besvikelse. Jag kom för sent till start vilket innebar att jag hade 7000 personer framför mig, av vilka de flesta inte satsade på 6 timmar. Vid första kontrollen låg jag 15 minuter efter min planerade tid och vid andra kontrollen ungefär 30 minuter efter. Sedan släppte det lite och jag kunde börja ta in placeringar, men det var kämpigt. Många åkare struntade i att hålla till höger vilket innebar att vi som ville åka snabbt och åka om fick kryssa fram och tillbaka mellan spåren, det slet och man tappade tid. Bortsett från detta var åkningen underbar. Jag hade perfekt valla från Kaisers skidbod, solen sken och det var vindstilla. Energi hade jag så det räckte, jag hade laddat med smoothie med Mighty Berries och Mighty Greens och sportdrycken jag fick längs vägen använde jag för att skölja ner mina Mighty Bars.

Med tanke på missen med starten insåg jag redan efter någon timme att det skulle bli svårt att fixa en tid på under 6 timmar, dessutom vågade jag inte satsa fullt ut av rädsla för att gå in i väggen. Tiden på 6.23 känns därför ok, men inte mer. Efter att ha analyserat min pulskurva från loppet, via Polarpersonaltrainer, ser jag att jag inte var i närheten av min mjölksyratröskel, jag kunde alltså ha tryckt på ännu hårdare.

Delmål 1 av En Svensk Klassiker är nu avklarat och träningen för Vansbrosimningen och Vätternrundan tar vid, men jag kan inte släppa skidåkningen. Det är så himla kul med längdskidor så jag kommer att satsa på Vasaloppet 2014 och på en tid under 5 timmar, det är fullt möjligt med en bättre start, rullskidträning ända fram till nästa vinter och ett träningsprogram med fokus på skidåkning.

Jag, som inte är så mycket för prylar, är nu som besatt av skidåkning och med bra rullskidor och mina nya Madshus Hypersonic är jag fullt utrustad för en längdskidsatsning.

2 mar 2013